Most, ami érdekel minket, azok az erkélyajtó árak

 

Most, ami érdekel minket, azok az erkélyajtó árak

Egyszer talán eljön az a pillanat az életünkben, hogy új nyílászárókra lesz szükségünk. Ablakok, ajtók, mind-mind ezerféle típusban elérhetőek, sokféle árral, azonban mielőtt döntést hozunk, nem árt szétnézni a piacon. Mi a jobb, mi éri meg, milyen típusra ruházzunk be? Erre a kérdésre keresünk választ, de mivel a téma hatalmas kiterjedésű, nézzünk valami specifikust: az erkélyajtók jó kiindulási pontot jelenthetnek.

Ahhoz, hogy bármiféle konklúzióra juthassunk végül az erkélyajtó árakról, előbb a „versenyzőink” kilétét kell kiderítenünk. Nyílászárók manapság már rengeteg anyagból készülhetnek, de most koncentráljunk a két legnépszerűbb matériára: a természetes fára, valamint a műanyagra.

Most, hogy ezt lefektettük, indulhat az összehasonlítás! A legegyszerűbb, ha túlesünk a lényegi részen: a műanyag termék az olcsóbb, bár ez meglepőnek hathat sok ember számára. Régebben ezek a típusok csillagászati árakban voltak csak elérhetőek, azonban a technológia fejlődése megváltoztatta ezt. Mára, képesek több fronton is megverni a vetélytársakat, ezek közt pedig az ár is szerepel.

Azonban ezt nem csupán az erkélyajtó árakra értjük. Egy ilyen terméknek ki kell állnia az idő és a természet próbáit is, erre pedig nem sok anyag képes. Nézzük a fát: mint sokan bizonyára jól tudják, a faanyag rengeteg gyengeséggel rendelkezik, ebből pár kiküszöbölhető, azonban sok nem az. Rosszul tűri a vizet, amely hatására megduzzad, alakját veszíti, nem reagál jól a napra, ami kiszárítja, zsugorítja, porítja a felületét. Ez a folyamatos váltakozás rettentően hamar elbánhat az anyaggal, amennyiben nincs jól felület kezelve, ha pedig igen, a védelmet időről időre újítani kell, extra költséget generálva. A műanyag nem szorul semmi ilyesmire, hiszen a víz egyáltalán nem árt neki, a napfény káros hatásait pedig mára kiküszöbölték.

Emellett, meg kell említenünk a fűtés költségeit is: végül, az erkélyajtó általában hatalmas üveglapokból áll, amelyeknek az a feladata, hogy megóvják a benti hőmérséklet egyensúlyát, ne képezzenek hőhidakat. A fa itt is vereséget szenved, hiszen zárása soha nem lesz teljesen tökéletes, szemben a műanyag szinte sebészi pontosságával. Az egyéb módok, amelyekkel ezek a típusok szinte tökéletes szigetelést érnek el, egyéb cikkeinkben olvashatja.

Látszik tehát, hogy az erkélyajtó árak tekintetében győzött a műanyag, a tények magukért beszélnek. Ha nem hiszi, nézzen utána több helyen is, esetleg próbálja ki a saját bőrén! Nem fog csalódni.

vissza