Mikor válik aktuálissá az ablakcsere?

 

Mikor válik aktuálissá az ablakcsere?

Mint környezetünkben minden tárgy, előbb-utóbb a nyílászárók is cserére szorulnak. Szerencsére még a régi, fából készült kerettel rendelkező termékek is több évtizedet bírtak ki mindenféle probléma nélkül. Egyedül olyan esetekben volt szükség üvegesre, ha egy erős huzat, vagy egy csintalan gyerek munkálkodásának köszönhetően betört az üveg, és ki kellett cserélni.

Manapság már egy-egy ablakcsere alkalmával nagy valószínűséggel a régi helyett műanyag ablak kerül beépítésre. Természetesen lehetőség van a hagyományos, fából készült kerettel gyártott termékek megvásárlására is. Ezek is sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, jobb a szigetelőképességük, és a vetemedésre is kevésbé hajlamosak, mint fél évszázaddal ezelőtti társaik.

S ezzel meg is érkeztünk az ablakcsere első számú okához. Az átlagember számára akkor érkezik el az idő a nyílászárók cseréjére, amikor elég széles a hézag a keret és a tábla között, hogy a szél különböző nótákat játsszon rajta. Még ekkor is sokan csak kényszermegoldásokat keresnek, próbálják pokróccal, törölközővel, vagy egy kicsit modernebb eszközökkel, például barkácsáruházban kapható TESA habszalaggal vagy gumitömítéssel elzárni a levegő útját, több-kevesebb sikerrel. Aztán amikor a fűtésszámla csak nem csökken, mert a hideg levegő ugyanúgy behúz, előbb-utóbb csak elszánják magukat a döntő lépésre, és megrendelik az új nyílászárót.

Az egész országban megvalósult panelprogram nagy változást hozott ez ügyben, mivel a lakótelepi lakások egy jelentős részét érintette, így gyakorlatilag levette a döntés súlyát a lakók válláról, akik megkapták a műanyag nyílászárókat, ráadásul a ház falát is leszigetelték. S ha elég szerencsések voltak, és tetőráépítésre is sor került, akkor mindez nem került egy fillérjükbe sem, vagy a program vége felé csupán egy elviselhető összeget kellett kifizetni.   

Önszántából az ember egy lakásfelújítás esetén jut legközelebb az ablakcsere gondolatához. Ha már úgyis össze kell pakolni a festéshez, esetleges kőművesmunkákhoz, akkor jobb az ilyet egy füst alatt végrehajtani, és a nyílászárókat is újra, modernre cserélni. Legyen bárhogy is, a művelet az esztétikai többleten felül a fűtésszámla csökkenésében is meg fog mutatkozni.

vissza