• Műanyag nyílászárók Önnek...

    Műanyag nyílászárók Önnek...

    Műanyag ablakok és ajtók a Tisza Ajtó Kft-től már 15 éve

    Ajánlatot kérek

A műanyag nyílászáró és a panelprogram

 

A műanyag nyílászáró és a panelprogram

A köznyelvben csak panelprogramként emlegetett, valójában az Otthon Melege program egyik alpályázatát a 2010-es évek közepe táján írták ki. A pályázatot a lakótelepi közösségek igyekeztek megpályázni, mivel jelentős összegeket spórolhattak meg a fűtésszámlán a lépcsőház korszerűsítése után. Miből is állt ez a korszerűsítés, mit takart a panelprogram? S leginkább, milyen szerepet játszik benne a műanyag nyílászáró?

A válaszban a panelprogram két fontos alkotóelemét kell górcső alá vennünk. Az egyik a homlokzati hőszigetelés, mely során az épület külsejét nikecellel, vagy más szigetelőanyaggal vonták be. Ez természetesen magával hozta, hogy le is kellett festeni a házat.

Így vált a szürke betondzsungel színes lépcsőházak esztétikusan kinéző csoportjává, s egy kicsit modernebbé, elviselhetőbbé tette az addigi unalmas, szürke látványt. A panelprogram másik része a nyílászárók cseréje volt. Ez azt jelentette, hogy minden lakásban műanyag nyílászáró váltotta a régi ablakokat. S legtöbbször a dolog nem ért itt véget, hiszen mit sem ért volna a jól szigetelt lakás, ha a megspórolt hő elszökik a lépcsőházon keresztül.

Éppen ezért a lépcsőházak régi, már rozsdálló vaskereteit is kiszedték a benne lévő vastag üvegtáblákkal együtt, és korszerű, jól szigetelőképességgel rendelkező termékekre cserélték őket. Így, ha egy-egy lakó a bejárati ajtaját nem cserélte ki egy jobban szigetelő változatra, akkor is maximum a lépcsőházat fűtötte, nem az utcát.

Természetesen a panel ablakcsere a műanyag nyílászáró gyártásából, forgalmazásából és szereléséből élő cégek kapva kaptak a panelprogram számukra előnyös részein, és igyekeztek minél nagyobb szeletet megszerezni maguknak a piac tortájából.

Azok a cégek, akik bekerültek, minden bizonnyal jól jártak, mert egy-egy tízemeletes lépcsőház bőven adott munkát gyártónak, szerelőbrigádnak egyaránt. Nem is olyan egyszerű összeszámolni, hány műanyag ablak van egy nagy tömbház két, esetleg négy oldalán.

Összességében elmondható, hogy a panelprogrammal szinte mindenki jól járt. Egy kicsit beindult az építőipar, a kivitelező cégeknek volt biztos munkájuk, a forgalmazóknak és a gyártóknak lett megrendelésük. A lakók pedig kevesebb fűtésszámlát fizettek.

vissza

Megosztás

Szavazás

Ön mit vár egy ablakostól?

Szavazok

Gyakori kérdések

Kérhetek -e különleges üvegezést műanyag ablakaimba?

Igen. Lehetőség van katedrál, biztonsági, reflexiós, extra hangszigetelésű és egyéb üvegezést rendelni.

Mik azok a légkamrák, beépítési mélység, meg ilyenek?

A válaszokat itt találja.

Csak szabvány méretű ablakokat árulnak?

Nem, a mérethatárokon belül bármilyen méretű nyílászárót el lehet készítni.

Nem lehet meggyorsítani?

Ebben nem tudunk segíteni, mert nem rajtunk múlik. Csak olyan határidőre vállaljuk az ablakok legyártását amit biztosan tudunk teljesíteni.

Az ablakcsere után elszállítják a régi ablakaimat?

Igen, ezt megrendeléskor kérjük jelezni.