A bukó-nyíló ablak előnyei

 

A bukó-nyíló ablak előnyei

Ahogy végignézünk iskolák, vagy egyéb közintézmények nyílászáróin, feltűnhet valami furcsaság, ami annakidején nem volt elérhető, vagy népszerű az egyszerű otthonokban: a nyílók nem nyílnak ki teljesen, hanem mindössze lebuknak egy adott szögben, így biztosítva a légáramlást anélkül, hogy nagyobb helyet foglalnának.

Ez a koncepció, némileg rugalmasabb formában, de már bárki számára elérhető, sőt, szinte alapvető a piacon. De miért van ez? Mik lehetnek a bukó-nyíló ablak előnyei?

A bukó-nyíló ablakot tehát nem mindössze buktatni lehet, mint a régmúlt bukóollóval ellátott, többnyire vízszintesen fekvő kisebb nyílászáróit, hanem lehetőség van arra is, hogy a nyíló alkalomadtán teljesen kinyíljon, méghozzá nem a bukás irányában.

Aki látott már régi típusú, még fából készült terméket, talán nehezen tudja elképzelni, hogy ez miként is lehetséges: ott ugyanis két zsanér tartotta a keret alját, az olló pedig lehetővé tette hogy a nyíló lebukjon - ezzel kizárva azt, hogy jobbra vagy balra is nyitni lehessen.

Ez mára megváltozott, mégpedig a műanyag ablak megjelenése miatt. Ez a modern, új típus teljesen felforgatta az asztalosipart, és megváltoztatta a minőségi és árbeli standardokat: sokkal olcsóbban szolgáltat sokkal jobb minőséget, szinte páratlan hőszigetelést biztosít, legyen szó egyszerű, vagy komplikáltabb darabokról.

Emellett, ez az új típus teszi lehetővé azt is, hogy az ember szabadon válthasson a bukás és a nyílás között, mindössze a kilincs elfordításával. Ez a vasalat érdeme, amely a nyíló belső síkján fut végig, és roppant egyszerű, mégis hatásos szerkezet, ami arról is gondoskodik, hogy a zárás tökéletes lehessen.

Előnyei szinte egyértelműek: azzal, hogy kétféle nyílási mód közül választhatunk, rengeteg helyet spórolhatunk meg, valamint anélkül szellőztethetünk, hogy nagyobb huzatot csinálnánk egy nagyobb nyitott felület miatt, az a felület mégsem esik ki a lehetőségeink közül.

A bukó-nyíló ablak mára teljesen természetes, és megszokott szerkezet nem csupán a közintézményekben, hanem otthonainkban is, így immár bárki élvezheti az előnyöket, amit nyújt. A fejlődés pedig nem áll meg: vajon hány dologban innoválhat még az iparban a műanyag nyílászáró? Lehetetlen megmondani, de egy biztos, a fejlődés irama lenyűgöző.

vissza