• Műanyag nyílászárók Önnek...

    Műanyag nyílászárók Önnek...

    Műanyag ablakok és ajtók a Tisza Ajtó Kft-től már 15 éve

    Ajánlatot kérek

A műanyag nyílászáró és a panelprogram

 

A műanyag nyílászáró és a panelprogram

A köznyelvben csak panelprogramként emlegetett, valójában az Otthon Melege program egyik alpályázatát a 2010-es évek közepe táján írták ki. A pályázatot a lakótelepi közösségek igyekeztek megpályázni, mivel jelentős összegeket spórolhattak meg a fűtésszámlán a lépcsőház korszerűsítése után. Miből is állt ez a korszerűsítés, mit takart a panelprogram? S leginkább, milyen szerepet játszik benne a műanyag nyílászáró?

A válaszban a panelprogram két fontos alkotóelemét kell górcső alá vennünk. Az egyik a homlokzati hőszigetelés, mely során az épület külsejét nikecellel, vagy más szigetelőanyaggal vonták be. Ez természetesen magával hozta, hogy le is kellett festeni a házat.

Így vált a szürke betondzsungel színes lépcsőházak esztétikusan kinéző csoportjává, s egy kicsit modernebbé, elviselhetőbbé tette az addigi unalmas, szürke látványt. A panelprogram másik része a nyílászárók cseréje volt. Ez azt jelentette, hogy minden lakásban műanyag nyílászáró váltotta a régi ablakokat. S legtöbbször a dolog nem ért itt véget, hiszen mit sem ért volna a jól szigetelt lakás, ha a megspórolt hő elszökik a lépcsőházon keresztül.

Éppen ezért a lépcsőházak régi, már rozsdálló vaskereteit is kiszedték a benne lévő vastag üvegtáblákkal együtt, és korszerű, jól szigetelőképességgel rendelkező termékekre cserélték őket. Így, ha egy-egy lakó a bejárati ajtaját nem cserélte ki egy jobban szigetelő változatra, akkor is maximum a lépcsőházat fűtötte, nem az utcát.

Természetesen a panel ablakcsere a műanyag nyílászáró gyártásából, forgalmazásából és szereléséből élő cégek kapva kaptak a panelprogram számukra előnyös részein, és igyekeztek minél nagyobb szeletet megszerezni maguknak a piac tortájából.

Azok a cégek, akik bekerültek, minden bizonnyal jól jártak, mert egy-egy tízemeletes lépcsőház bőven adott munkát gyártónak, szerelőbrigádnak egyaránt. Nem is olyan egyszerű összeszámolni, hány műanyag ablak van egy nagy tömbház két, esetleg négy oldalán.

Összességében elmondható, hogy a panelprogrammal szinte mindenki jól járt. Egy kicsit beindult az építőipar, a kivitelező cégeknek volt biztos munkájuk, a forgalmazóknak és a gyártóknak lett megrendelésük. A lakók pedig kevesebb fűtésszámlát fizettek.

vissza

Megosztás

Szavazás

Ön mit vár egy ablakostól?

Szavazok

Gyakori kérdések

Nekem tegnapra kéne az ablak...

Ebben sajnos nem segíthetünk. Sajnos Dr. Emmett Brown nem adta kölcsön az időgépét. :)

Be fog sárgulni a fehér műanyag ablak a naptól?

Nem. A mai modern ablakprofilok UV stabilizátort tartalmaznak, így ez nem fordulhat elő. A '80-as években készített műanyag ablakoknál valóban előfordult a jelenség, de azóta eltelt 30 év, fejlődött a technika...

Ingyenes a helyszíni felmérés?

Megrendelés esetén igen. Amennyiben ajánlatot szeretne kérni, válassza az ajánlat kérés menüpontot.Lehetőség van helyszíni felmérés alapján is ajánlatot kérni. A kiszállási díj Budapest területén 3.000,- forint, amit megrendelés esetén jóváírunk a vételárból, tehát ebben az esetben INGYENES. 

Mennyi a gyártási idő?

Általában 3-5 hét.

Csak szabvány méretű ablakokat árulnak?

Nem, a mérethatárokon belül bármilyen méretű nyílászárót el lehet készítni.